Wat levert vloerisolatie u op?
Isolatie van de vloer levert comfort op voor de gebruikers en bespaart u daarnaast ook op de energierekening, maar hoeveel en wat is de Rc-waarde van de verschillende vloerisolatietechnieken? Wat is het verschil tussen vloerisolatie en kruipruimte isolatie? In dit artikel gaan wij antwoorden geven op die vragen.
Waarom vloerisolatie?
Kort gezegd levert vloerisolatie een huis meerdere voordelen. Naast dat het warmte geeft en dus de energierekening zal verlagen, wordt uw huis ook meer waard. Maar goede isolatie van uw vloer of kruipruimte heeft ook enkele andere voordelen:
- Minder schade aan leidingwerk wat wordt aangetast door condens/vocht onder uw vloer of in de kruipruimte
- Minder optrekkend vocht
- Minder last van ongedierte wat vaak afkomt op vochtige ruimtes
- Geen vocht en schimmelproblemen meer
- Verlagen van de luchtvochtigheid in huis
- Voorkomen van rottende vloerbalken
Verschil vloerisolatie en kruipruimte isolatie
Er is wel degelijk een verschil tussen vloerisolatie en kruipruimte isolatie. Bij vloerisolatie wordt uitsluitend de onderkant van de verdiepingsvloer geïsoleerd, waardoor de koude, opstijgende lucht niet door de verdiepingsvloer kan dringen. De lucht onder de vloerisolatie is vaak wel koud en vochtig waardoor het leidingwerk in de onderliggende (kruip-)ruimte alsnog wordt aangetast door het vocht.
Kruipruimte isolatie is eigenlijk hetzelfde als bodemisolatie en houdt in dat de grond in de kruipruimte wordt afgedekt met isolatiemateriaal. Hierdoor heeft vocht geen kans meer en is de lucht in de kruipruimte droog, waardoor het leidingwerk minder snel wordt aangetast. Ook zal de lucht in de ruimte onder de vloer warmer zijn.
Verschillende isolatie methodes
Door de jaren heen zijn er heel wat verschillende methodes bedacht om vloeren te kunnen isoleren. Er zijn verschillende materialen die de bodem in uw kruipruimte of onder uw vloer, kunnen afdekken. Bijvoorbeeld EPS korrels, schelpen, polystyreen isolatiechips. Vloeren van huizen voor 1980 hebben vaak een slechte vloerisolatie en kunnen dus nu alsnog worden geïsoleerd met behulp van polyurethaan (pur-schuim) of isolatiefolie. Deze wordt direct aangebracht aan de onderzijde van de vloer. Hiermee kan flink wat energie bespaard worden. Wanneer de ruimte onder uw vloer te laag is, is vaak bodemisolatie in de vorm van het vullen van de ruimte met EPS korrels nog prima mogelijk.
Isolatiewaarde
De isolatiewaarde wordt ook wel uitgedrukt in Rc. Wanneer u besluit de vloer te isoleren of de kruipruimte te isoleren met EPS korrels, dan is het een aanbeveling om uit te gaan van een hoge isolatiewaarde (Rc) tussen de 3,5 en 5. Hiermee bereikt u een hoge mate van comfort en besparing op de energierekening. Daarnaast zijn de kosten voor het isolatiemateriaal nauwelijks hoger.
Voor het bereiken van een Rc van 3,5 heeft u de volgende diktes aan isolatiemateriaal nodig:
- Glaswol: 12 cm
- Steenwol: 14 cm
- Vlasplaten: 14 cm
- EPS platen: 13 cm
- Resol en polyurethaan schuimplaten: 7-9 cm
- Geexpandeerde kurkplaten: 13 cm
- Houtvezelplaten: 13 cm
- Gespoten purschuim: 9 cm
Voor het behalen van de status ‘energieneutraal’ moet u kiezen voor een Rc van 5.
Isolatiewaarde EPS korrels
Wanneer u besluit uw kruipruimte te laten isoleren met behulp van EPS korrels, is dit een goede keuze. EPS korrels hebben een hoge isolatiewaarde van minimaal een Rc van 3,5. Er moet minimaal een laag van 30 cm van korrels worden aangebracht in dit geval.
Maatwerk vloerisolatie
Isolatie van uw vloer of kruipruimte is maatwerk. Om te bepalen welke vorm van isolatie bij uw woning geschikt is, moet u rekening houden met de volgende punten:
- Hoe vochtig is uw kruipruimte?
- De bereikbaarheid van de kruipruimte
- Welke isolatiemateriaal is voor uw kruipruimte het meest geschikt?
- Het type woning wat u wilt isoleren
Vloerisolatie Friesland denkt graag met u mee aan een passende oplossing en wij maken dan ook geheel vrijblijvend een offerte voor u! Daarnaast kunnen wij u ook adviseren over mogelijke vergoedingen voor vloerisolatie.